Efectul majorării dobânzilor asupra profitului băncilor din Europa. Record de la declanșarea crizei financiare
Majorarea dobânzilor bancare a făcut ca profitul băncilor din Europa să ajungă la anul acesta la un nivel record de la declanșarea crizei financiare, conform unei analize Bloomberg.
Băncile generează câştiguri mari
Potrivit managerului de portofoliu la Union Investment în Frankfurt, Alexandra Annecke, băncile generează câștiguri mari.
„Trimestrul trei va fi o şansă să luăm pulsul evenimentelor şi să vedem cum această situaţia benefică se normalizează, de exemplu pentru că ele transmit clienţilor impactul dobânzilor mai ridicate”, a apreciat Alexandra Annecke.
Investitorii vor analiza declaraţiile referitoare la concurenţa mai mare pentru depozite şi credite ipotecare în regiune, determinată parţial de creșterea dobânzilor, care au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, ca parte a eforturilor băncilor centrale de a contracara inflaţia.
Totodată, vor fi analizate războaiele din Ucraina şi Israel, îngrijorările referitoare la evoluţia economiei Chinei, şi sporirea eforturilor de a impune taxe excepţionale pe profiturile firmelor, aşa cum s-a întâmplat anul acesta în Italia, Suedia şi Ţările de Jos.
În analiza ce va fi făcută de investitori vor fi incluse și provizioanele pentru creditele neperformante, mai ales împrumuturile din sectorul imobiliar comercial.
Ce efecte ar putea avea inflația ridicată
Analistul RBC Benjamin Toms susține că inflația mai ridicată ar putea duce la o creştere mai mare a salariilor şi ar putea majora peste aşteptări costurile în anul fiscal 2024.
Totodată, el susține că menținerea pentru o perioadă mai îndelungată a dobânzilor ridicate ar putea afecta calitatea activelor şi nivelul creditării în sectorul bancar.
„De asemenea, pe segmentul investiţiilor bancare s-ar putea înregistra scăderi, deoarece incertitudinile afectează semnificativ Ofertele Publice Iniţiale (IPO) şi finalizarea tranzacţiilor”, a adăugat analistul.
Avertismentul analiștilor
Însă, analiștii au avertizat că veniturile băncilor din Europa ar urma să scadă în trimestrul al treilea, câștigurile având să se situeze sub nivelul celor din Statele Unite ale Americii.
Cele mai multe bănci mari din Europa ar urma să pună deoparte mai mulţi bani pentru a acoperi pierderile din creditare, decât au făcut în urmă cu un an. Momentan, bancherii nu sunt îngrijoraţi de calitatea portofoliilor de împrumuturi.
Totuşi, autorităţile de reglementare au emis un avertisment cu privire la posibilele efecte ale menținerii îndelungate dobânzilor ridicate asupra calităţii activelor.